Katsastus

Katsastajat ja yhteystiedot
Yleiset katsastuspäivät merkitty mm. seuran sähköiseen katsastustapahtumien varauskalenteriin.

Katsastuskäytäntö

Veneet tulee katsastaa vuosittain kunkin vuoden juhannukseen mennessä. Vain katsastetulla veneellä on oikeus käyttää seuran perälippua. Yleiset runko- ja varustekatsastuspäivät huhti-, touko- ja kesäkuussa ovat merkittynä kalenterissa nettisivuilla. Sähköinen ilmoittautumislomake runkokatsastusten osalta avautuu ’etu.suku@kopu.fi’ tunnuksilla kirjautumisen jälkeen tästä klikkaamalla. ja varustekatsastusten osalta tästä Jos vene katsastetaan jonkin muun SPV:n hyväksymän katsastajan toimesta, esim muussa seurassa, tulee kopio katsastustodistuksesta lähettää sähköpostitse katsastuspäällikölle tietojen siirtämiseksi Suuliin.

Merkintä katsastuksesta tehdään ”Suuliin”  ja venetodistukseen. Venetodistus säilytetään veneessä, ja tarvittaessa katsastuspäällikkö voi tulostaa Suulista katsastuspöytäkirjan (veneilijä pääsee itse tarkastamaan tietoja, muttei voi tulostaa sitä; virhe Suulin käyttöliittymässä). Venetodistus on voimassa katsastuspäivästä seuraavan vuoden kesäkuun loppuun. Kaikissa tapauksissa katsastuksen oikea-aikaisesta tekemisestä on veneilijäjäsenellä itsellään.

Veneen katsastaminen oikeuttaa useimmissa vakuutusyhtiöissä alennettuun vakuutusmaksuun. Jos katsastusta ei hoideta asetetussa ajassa, katsastamaton vene voidaan pahimmillaan poistaa seuran venerekisteristä, tuolloin venettä kohdellaan seuran ulkopuolisena veneenä ja omistajalta peritään laiminlyöntimaksu.

Vastuu veneestä ja siinä olevien henkilöiden turvallisuudesta on veneen omistajalla ja kulussa oltaessa sen päällikkönä toimivalla. Katsastus ei vapauta heitä tästä vastuusta.

Köliveneiden peruskatsastus

Peruskatsastus on kaksiosainen. Ennen veneen laskua suoritetaan runkokatsastus ja vesillä varustekatsastus veneen olleessa purjehduskunnossa.

Peruskatsastuksessa tarkastetaan kaikki SPV:n katsastussäännön mukaiset kohdat. Se tehdään seuran uusille veneille ja kaikille veneille joka viides vuosi. Ao. katsastuksen ajankohtaisuuden huomaa helposti mm. kun venetodistuksen viisi katsastussaraketta on ”käytetty”

Veneiden omistajia pyritään muistuttamaan peruskatsastuksesta sähköpostilla kevätkaudella.  Veneilijän kannatta olla yhteydessä katsastajaorganisaatioon ja sopia katsastusaika ja -menettely hyvissä ajoin ennen veneen laskua veteen.

Parhaiten runkokatsastus sujuu kun talvipeitto on poistettu, mutta veneen sisällä on mahdollisimman vähän varusteita.

Seuraan tulleiden uusien veneiden peruskatsastus pyritään hoitamaan sen kauden alussa, jolloin vene tulee seuraan. Jos vene tulee seuraan omalla kölillään tai maakuljetuksesta suoraan veteen, niin runkokatsastus tehdään syksyllä tai viimeistään seuravana keväänä.  Tällöin KoPussa tehty varustekatsastus riittää perälipun käyttöoikeuteen. Veneenomistaja voi noutaa perälipun majalta toimistoaikana esittämällä katsastuspöytäkirjan, jossa on kuluvan kauden katsastusmerkinnät.

Jos veneen omistuksesta johtuen (katso liputusohje) perälipun käyttö ei ole sallittua tai vene on pysyvästi ulkomailla, saa veneilijäjäsen ensimmäisen perälipun tilalle veneen omistajan viirin.

Köliveneiden vuosikatsastus

Vuosikatsastuksessa tarkastetaan turvallisuuteen liittyvät varusteet ja asennukset kuten

 • kelluntavarusteet (nk. paukkuliiveissä muistettava tehdä vuosittainen, omatoimienn tarkastus ja merkintä siitä)
 • nestekaasuasennusten asennustodistus ja kunto
 • laskuvarjoraketit ja punasoihdut, joilla on voimassaolevat valmistajan leimaukset
 • sammuttimissa on kuluvan vuoden tarkastusmerkintä
 • kulkuvalojen toiminta
 • ankkurivalon toiminta
 • pelastusrengas (veneen nimi merkattuna)
 • palohälytin
 • merkkikuviot ja äänimerkinantolaite
 • sammutuspeite
 • hätätyökalut

Jos alleviivatuissa kohdissa on puutteita tai vene ei ole purjehduskunnossa, katsastus keskeytetään. Muut puutteet tulee korjata katsastajan kanssa sovitun menettelyn mukaisesti.

Tämän lisäksi tarkistetaan vuosittain vaihtuvia erityiskohteita tai informoidaan veneilijöitä ajankohtaisista asioista.

Jos vene on yli yhden purjehduskauden poissa Suomen aluevesiltä, veneen katsastusmenettelystä tulee sopia katsastuspäällikön kanssa. Jos katsastuksen hoitamiselle on ylivoimainen este tai et aio laskea venettä vesille, ota yhteys katsastuspäällikköön ennen viimeistä toimintakalenteriin merkittyä katsastuspäivää.

Katsastusohjeen näet tästä. (SPV)
Katso myös Katsastusluokat (SPV)

Jos joku asia askarruttaa, kysy katsastajilta.

This page tells about boat inspections. More translations coming later.