Retkipurjehdus ja Roslagen

Perinteet

Kopulaisen retkipurjehduksen pääkohde on retkisatamamme Roslagen.   Aiempina vuosina kopulaisilla oli saaristotapaaminen heinäkuussa Högsårassa.  Perinne on hiipunut, mutta usein siellä tapaa toisen kopulaisen veneen.

Roslagen

KoPun retkisatama Roslagen sijaitsee Inkoon edustalla Södra Sådö nimisessä saaressa noin 28 merimailin päässä Koivusaaresta.  Satama on tarkoitettu vain oman seuran ja niiden seurojen jäsenille, joiden kanssa on sovittu yhteiskäytöstä.

Roslagenin satama on suojaisessa lahdessa. Purjeveneitä varten on betoniponttonilaituri kiinnityspoijuineen ja laiturilla on sähköt. Upealla kalliotontilla on tuparakennus,  jossa on myös sauna, sekä erillinen ja suurempi rantasauna. Rakennuksiin tulee makea vesi porakaivosta. Vesi  ei ole tarkoitettu juomavedeksi sellaisenaan.

Sijainti 60 ° 00,24’ N ja 24 ° 08,04’ E

Roslagen korona-aikaan

  • veneen kippari ja gastit noudattavat omilla päätöksillään tilanteen vaativaa varovaisuutta
  • oireelliset vieraat eivät voi käydä Roslagenissa
  • muista käsihygienia
  • saunojen käyttö on vain venekunnittain! –  saunavaraukset normaaliin tapaan majan vihkoon (huomioiden, että aikaa riittää kaikille halukkaille venekunnille)
  • käytön jälkeen saunojat siistivät saunan, pesu-ja pukuhuoneen 

Roslagenin käyttöoikeus

Roslagenin käyttöoikeus on KoPun jäsenillä miehistöineen.  Jäsenyys tulee osoittaa näkyvällä tavalla, kuten KoPun venerekisterissä olevan veneen perälipulla.  Koska perälipun käyttöoikeus on vain jäsenillä, niin miehistöön täytyy kuulua vähintään yksi täysi-ikäinen jäsen.

Muun kuin KoPun lipun alla purjehtivan jäsenen tulee osoittaa jäsenyytensä saalingissa pidettävällä KoPun jäsenviirillä. Jäsenviirin käytöstä maksetaan vuosittainen viirimaksu.

KoPuun kuulumattomilla (esim. seuran vieraat) on käyttöoikeus vain KoPun kommodorin, Roslagenin isännän tai heidän valtuuttamansa seuran toimihenkilön luvalla.  Lisäksi käyttöoikeus on niidenTUL- pursiseurojen veneillä, joiden kanssa on sovittu yhteiskäytöstä.

Ajo-ohjeet

Lahteen ajettaessa on varottava keskellä lahdensuuta olevaa laakeaa vedenalaista kiveä. Vedenalainen kivi on merkitty pienellä  merkkipoijulla. Poiju on syytä kiertää pohjoispuolelta. Merkkipoijun ja Kivenlahden Venekerhon (KLV) saunalaiturin välissä on vettä noin 2 m. Poijun voi kiertää myös eteläpuolelta, mutta tällöin on ajettava lähempää rantaa kuin poijua.  Poijusta huolehtii KLV.

Roslagen ajo-ohje on tässä ja  Veneilijän muistiossa.

Kuruhamn on mantereella 2,5 mailin päässä Roslagenista sijaitseva venesatama. KoPusta sinne on maanteitse matkaa 48 km. Kuruhamnissa KoPulla on yhteysveneen KoPu (Flipper) laituripaikka ja yhden auton pysäköintipaikka.  Molempien paikkanumero on D3.  Lisäksi on oikeus yhteen vierasautopaikkaan. Satama on lukittu.  Itäisemmän ponttonilaiturin päässä on lastauslaituri, johon pääsee myös purjeveneellä.  Tämä paikka on tarkoitettu vain lyhytaikaiseen pysähtymiseen ja lastaukseen.  Sataman lukitusjärjestelyistä ja voit kysyä Roslagenin isännältä. HUOM! Pienen käytön vuoksi  yhteysvene KoPu (Flipper) ei ole ollut joka vuosi Kuruhamnissa.  Tarkista isännältä  tilanne!

Kuruhamn ajo-ohje

Toimintatavat

Kun olet menossa Roslageniin, tarkista onko vartiokopissa sinne menevää tavaraa ja ota mukaan se mikä mukavasti mahtuu.

Venelaituri on punaisten poijujen ympäröimä laituri. Sähkö on kytketty laiturin pistokkeisiin koko veneilykauden ajan.  Laiturista viimeisenä lähtevä kopulainen veneilijä tarkistaa, että sähkörasiat ovat lukittu.

Liputuskäytäntö on samanlainen kuin Koivusaaressa silloin kun Roslagenissa on kopulainen vene. Siis viiri alas ja lippu ylös aamulla tai kun ensimmäinen vene tulee satamaan. Illalla vaihdetaan lippu viiriin . Viimeisenä lähtevä vene vaihtaa lipun viiriin. Lippua ja viiriä säilytetään tuvassa.

Lukittuihin tiloihin pääsee KoPun jäsenavaimella.  Sähkökeskuksen avain löytyy tuvasta. Sähköt pidetään päällä koko veneilykauden ajan.

Tupa on tarkoitettu kaikkien rannassa olevien venekuntien yhteiseen käyttöön.  Tuvassa ei saa yöpyä!

Vieraskirjaan merkitään kaikki saarikäynnit kävijämäärineen. Vieraskirja säilytetään tuvassa.

Tuvan kirjaston lainaus ja kokoelmien kartutus tapahtuu periaatteella ”tuo tullessasi, vie mennessäsi”. Se on kaikkien kopulaisten vapaassa käytössä.

Tuparakennuksen pieni sauna on myös käytettävissä veneilijöiden keskinäisen sopimuksen mukaisesti.

Saunoissa käytetään vain makeaa vettä

Rantasaunassa on uusi ,tehokkaampi Kastor- kiuas ( 30.5.2020)        Sauna on valmis poltettuasi  kaksi pesällistä.    -sen jälkeen pidä lämpöä yllä lisäämällä vain 2-3 puuta  kerrallan.  -tässä kiukaassa ”vetoluukkua”  EI VOI säätää lämmityksen aikana.

Tulisijojen (saunat, tupa) jäähdyttyä tuhkat ja hiilet poistetaan tulipesien alta ja laitetaan tuhka-astioihin.

Jokainen käyttäjä varmistaa, että kuivia polttopuita ja sytykkeitä jää seuraavalle sekä saunoihin että tupaan.

Kaivon vesi on humus- ja rautapitoista.  Sitä ei suositella juomavedeksi eikä kannata laittaa veneen makeavesitankkiin.

Soutuvene, optimistijollat, kanootti ja surffilauta,Sup-lauta ovat kaikkien kävijöiden käytettävissä.  – Huolehdi , että jätät välineet siistiin kuntoon käytön jälkeen!

Jauhesammuttimet on sijoitettu sekä tuvan että rantasaunan verannalle.

Vesialueen kalastusta säätelee kalastuskunta.  Kopulaisilla on lupa neljän yhtäaikaisen kalastusvälineen (virveli, verkko katiska ym.) käyttöön. KoPulla ei ole omia kalastusvälineitä. Jokainen pyydys merkitään pyydysmerkillä.  Niitä säilytetään vajassa. Ilman merkkejä ei pyydyksiä saa käyttää.   -Jos lasket verkot tai katiskan, -muista myös nostaa ne ylös ja puhdistaa!

Kaasugrilli on jäsenten käytettävissä.  Puhdista grilli käytön jälkeen ja palauta  käytön jälkeen terassille sateen suojaan.

Ympäristöstä ja tiloista huolehtiminen

  • Jätehuoltoa ei saaressa ole, joten  jokainen vie roskansa  pois!
  • Älä jätä tuvan keittiöön elintarvikkeita
  • Siivoa maja ja sauna siihen varatuilla välineillä ja siivousaineilla.
  • Puiden poltto on sallittu vain takassa  ja saunojen kiuaspesissä
  • Avotulta ei saa tehdä!
  • Oman suljetun hiiligrillin käyttö on sallittu lipputangon viereisellä tasanteella kallion päällä (entinen grillipaikka). Kertakäyttögrillit on kielletty.
  • Tuhkat/grillihiilet kerätään tuhka-astiaan
  • PuuCee on tarkoitettu vain luonnollisille jätöksille – ei roskille, terveyssiteille eikä vaipoille
  • Tuvan  kulmalla on nyt myös kompostori biojätteille ( 30.5.2020)
  • Tiskaukseen on tiskauspaikat ja tiskaukseen varattua ekologista tiskiainetta.  Tiskivesien laskeminen veneistä suoraan lahteen ei ole sallittua!
  • Polkujen suosiminen säästää tontin arkaa aluskasvillisuutta
  • Huolehdi viimeisenä lähtijänä siitä, että tavarat palautuvat omille paikoilleen, viiri on salossa ja paikat jäävät siisteiksi ja tilat on lukittu.

KoPun Satamakirja

On KoPulaisten oma julkaisu, johon kaikkien toivotaan lisäävän omat kokemukset niin hyvistä, kuin vähemmän hyvistäkin pysähdyspaikoista.

Retkisatamien yhteiskäyttö

KoPu kuuluu järjestönä sekä SPV:hen että TUL:iin. TUL on saanut aikaan järjestelyn jossa halukkaat kerhot voivat jakaa keskenään retkisatamiaan tietyin ehdoin. Tämä järjestely on sovittu jo kauan sitten jolloin KoPulla ei ollut retkisatamaa. Vastavuoroinen vierailu on toiminnassa lähinnä Saaristomerellä. Hyvä tapa edellyttää että näissä satamissa vieraillaan kohteliaasti. Isäntien toiveita ja sääntöjä löytyy kaikilta mukana olevien kerhojen nettisivuilta.