Katsastus

Kaikki ajankohtaiset tiedot löydät artikkeleista tai tiedostohakemistosta.

KoPussa noudatetaan SPV:n katsastuskäytäntöä.  Seuraan tulleille uusille veneille tehdään peruskatsastus tulovuonna  tai viimeistään seuraavana kautena.  Kaikki veneet peruskatsastetaan joka viides vuosi ja vuosikatsastus tulee tehdä joka vuosi kesäkuun loppuun mennessä.

Katsastajat ja yhteystiedot

Yleiset katsastuspäivät ja katsastajien yhteystiedot on merkitty seuran sähköiseen katsastustapahtumien varauskalenteriin ja seuran julkaisuihin. Katsastuspäällikön tavoitat osoitteesta katsastus (at) kopu.fi

Katsastusajan varaaminen

Sähköinen ilmoittautumislomake avautuu kopu-tunnuksilla kirjautuneena.

Katsastuskäytäntö

Veneet tulee katsastaa vuosittain. Vain katsastetulla veneellä on oikeus käyttää seuran perälippua. Yleiset katsastuspäivät touko-kesäkuussa ovat kalenterissa nettisivuilla. Jos vene katsastetaan jossain muussa seurassa, tulee kopio katsastustodistuksesta lähettää sähköpostitse katsastuspäällikölle tietojen siirtämiseksi Suuliin.

Merkintä katsastuksesta tehdään ”Suuliin”  ja venetodistukseen. Venetodistus säilytetään veneessä, ja tarvittaessa katsastuspäällikkö voi tulostaa Suulista katsastuspöytäkirjan (veneilijä pääsee itse tarkastamaan tietoja, muttei voi tulostaa sitä; virhe Suulin käyttöliittymässä). Venetodistus on voimassa katsastuspäivästä seuraavan vuoden kesäkuun loppuun. Kaikissa tapauksissa katsastuksen oikea-aikaisesta tekemisestä on veneilijäjäsenellä itsellään.

Veneen katsastaminen oikeuttaa useimmissa vakuutusyhtiöissä alennettuun vakuutusmaksuun. Katsastamaton vene poistetaan seuran venerekisteristä, venettä kohdellaan seuran ulkopuolisena veneenä ja omistajalta peritään laiminlyöntimaksu.

Vastuu veneestä ja siinä olevien henkilöiden turvallisuudesta on veneen omistajalla ja kulussa oltaessa sen päällikkönä toimivalla. Katsastus ei vapauta heitä tästä vastuusta.

Köliveneiden peruskatsastus

Peruskatsastus on kaksiosainen. Ennen veneen laskua suoritetaan runkokatsastus ja vesillä varustekatsastus veneen olleessa purjehduskunnossa.

Peruskatsastuksessa tarkastetaan kaikki SPV:n katsastussäännön mukaiset kohdat. Se tehdään seuran uusille veneille ja kaikille veneille joka viides vuosi.

Veneiden omistajia pyritään muistuttamaan peruskatsastuksesta sähköpostilla kevätkaudella.  Veneilijän kannatta olla yhteydessä katsastajaorganisaatioon ja sopia katsastusaika ja -menettely hyvissä ajoin ennen veneen laskua veteen.

Parhaiten runkokatsastus sujuu kun talvipeitto on poistettu, mutta veneen sisällä on mahdollisimman vähän varusteita.

Seuraan tulleiden uusien veneiden peruskatsastus pyritään hoitamaan sen kauden alussa, jolloin vene tulee seuraan. Jos vene tulee seuraan omalla kölillään tai maakuljetuksesta suoraan veteen, niin runkokatsastus tehdään syksyllä tai viimeistään seuravana kautena.  Tällöin KoPussa tehty varustekatsastus riittää perälipun käyttöoikeuteen. Veneenomistaja voi noutaa perälipun majalta toimistoaikana esittämällä katsastuspöytäkirjan, jossa on kuluvan kauden katsastusmerkinnät.

Köliveneiden vuosikatsastus

Vuosikatsastuksessa tarkastetaan turvallisuuteen liittyvät varusteet ja asennukset kuten

 • kelluntavarusteet
 • nestekaasuasennusten asennustodistus ja kunto
 • laskuvarjoraketit ja punasoihdut, joilla on voimassaolevat valmistajan leimaukset
 • sammuttimissa on kuluvan vuoden tarkastusmerkintä
 • kulkuvalojen toiminta
 • ankkurivalon toiminta
 • pelastusrengas
 • palohälytin
 • merkkikuviot ja äänimerkinantolaite
 • sammutuspeite
 • hätätyökalut

Jos korostetuissa kohdissa on puutteita tai vene ei ole purjehduskunnossa, katsastus keskeytetään. Muut puutteet tulee korjata katsastajan kanssa sovitun menettelyn mukaisesti.

Tämän lisäksi tarkistetaan vuosittain vaihtuvia erityiskohteita tai informoidaan veneilijöitä ajankohtaisista asioista.

Jos vene on yli yhden purjehduskauden poissa Suomen aluevesiltä, veneen katsastusmenettelystä tulee sopia katsastuspäällikön kanssa. Jos katsastuksen hoitamiselle on ylivoimainen este tai et aio laskea venettä vesille, ota yhteys katsastuspäällikköön ennen viimeistä toimintakalenteriin merkittyä katsastuspäivää.

Jos joku asia askarruttaa, kysy katsastajilta.

Katsastusluokat / Hätämerkinantovälineet